Sunday, April 08, 2007

Αληθινός ο Κύριος!

-Χριστός ανέστη! ...η ευχή.
-Αληθώς ανέστη! ...η απάντηση.
Ενίοτε και: Αληθώς, ο Κύριος.
Στο νησί μου πάντως, οι αθώοι του εκπαιδευτικού συστήματος, παλιοί συμπατριώτες μου, απαντούν και με τον τύπο:
Αληθινός ο Κύριος, μιας κι αυτό το "Αληθός ο Κύριος" τίποτα δεν σημαίνει εντός τους. Πιστοποιούν λοιπόν την πίστη τους επιβεβαιώνοντας πως ναι Είναι, Υπήρξε, Αληθινός ο Κύριος!

Αυτές είναι οι ευχές. Άντε κι όσοι δεν πιστεύουνε το πολύ πολύ να πούνε: Χρόνια Πολλά.

Και κατά της διάρκεια της Μεγαλοβδομάδας οι ευχές:
-Καλή Ανάσταση!
-Καλό Πάσχα!
-Καλή Λαμπρή!
-Καλή Μεγαλοβδομάδα!

Λίγο ως πολύ αυτά και τέλος.
Όλα τ' άλλα, τα κουλά που ακούω και διαβάζω, είναι απλώς αδόκιμα για να μην πω τίποτ' άλλο που ξεφεύγει από το αναστάσιμο κλίμα αγάπης:
-Καλές Γιορτές (τί λες καλέ;)
-Χρόνια Πολλά, (τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή), σαν της γειτονιάς μας τον τρελλό του Χατζή: "στα γεννητούρια πάει και κλαίει στις κηδείες πάει γελάει".
Για σεμνούς και ταπεινούς η ευχή:
-Και του Χρόνου τέτοια μέρα (να μας βρει με υγεία εννοείται). Ε, δεν την λες σε κλινήρη άνθρωπο, αλλά ακόμα και Μεγάλη Πέμπτη, δεδομένου ότι δεν αναφέρεσαι στο γεγονός της Σταύρωσης, αλλά στην υγεία των παρισταμένων, μια χαρά έρχεται!
Αυτά αγαπητοί, σε ανάμνηση μιας εντελώς προσωπικής παιδικής πατάτας, που διέπραξε ο γράφων, θέλοντας να διαφέρει απ' όλους τους άλλους σε γάμο γειτόνισσάς του. Ευχήθηκα, ο αφελής εξάχρονος, με όλη μου τη χαρά:
-Και του χρόνου! Για να λάβω ευθέως και αμέσως από την αείμνηστη πλέον μητέρα της νύφης την ασύλληπτης ευωχίας ευχή:
-Σκατά στα μούτρα σου!
Κι άντε τώρα εσύ ν' αμπαντήξεις στο δρόμο σου την Παναγιά κλαίουσα και μοιρολογούσα Μεγάλη Πέμπτη και να της πεις περιχαρής:
-Και του χρόνου!
Ε, τί νομίζεις δεν έχει στόμα η Παναγιά να τα μιλήσει τα ...βραχέα; Κι ας το ξέρει πως πάλι εδώ στον ίδιο τόπο, με τον ίδιο τρόπο, στον ίδιο πάντα μονότονα επαναλαμβανόμενο ρυθμό, ο γυιός της, θα υποστεί το ίδιο μαρτύριο, της προδοσίας, της Σταύρωσης, της Ανάστασης...
Υ.Γ. Κατόπιν όλων των ανωτέρω εννοείται (εκ των συμφραζομένων) ότι αν συναντήσουμε την Αλέκα Παπαρήγα... Χριστός Ανέστη δεν της λέμε! Εγώ πάντως εδώ στο νησί και μάλιστα σήμερα, δεν προβλέπω να έχω την τιμή!

Labels:

12 Comments:

Blogger kostis-b said...

Αληθινός επίσης και ο κύριος Μήτσος.

April 10, 2007 1:49 PM  
Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Αντί για «Αληθώς ο Κύριος» παίζει και το «Μαγκιά του αλλά μην ελπίζεις!», ως απάντηση στο «Χριστός Ανέστη!»

April 10, 2007 2:57 PM  
Blogger dimitris-r said...

@kostis-b.
Το κατά δύναμιν!
Και βάλε τώρα με το νου σου να μου χτυπούσε πρωί πρωί την πόρτα η Αλέκα. Οποία η θέσις μου Κωστή μου...

@ο σκύλος της βάλια κάλντα.
Να μην ξεχνάς ότι γυμνασιόπαις του οίκου μας τα φέρνει αυτά τα γυμνασιακά φρέσκα φρέσκα.
Σε βρίσκω λίγο πιο ευτραφή από το περασμένο Σάββατο. Μα όλα τα 'γαγες του οβελία τα κόκκαλα πιά; Κάποτε οι πρόγονοί σας έθαβαν και κάτι για τις δύσκολες ώρες!!!

April 10, 2007 5:55 PM  
Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Σιγά μην αποταμιεύσομε και μας τα φάνε οι αητονύχηδες των ομολόγων!
Βρε ούλα θα τα μασήσομε, μέχρι να μας φάνε αυτά!

ΥΓ Άσε, έχασα και κάνα δίκιλο, διότι στο χωριό έκανα παρέα στους γονείς μου (78 και 76 ετών) οπότε έπεσε δίαιτα, μαρουλάκι και ολίιιιιγη μαγειρίτσα λάιτ!

April 10, 2007 5:59 PM  
Blogger dimitris-r said...

Μια χαρά τα πήγες.
Άλλοι πληρώνουν γι αυτό!

April 10, 2007 6:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Η μητέρα μου έχει κάνει κάτι ακόμα καλύτερο: σε κηδεία ευχήθηκε στην άρτι χηρεύσασα αντί του ορθού "Να ζήσετε να τον θυμόσαστε" το καταπληκτικό "Να ζήσετε να τον χαιρόσαστε". Κοκκίνησε άμεσα και η σύγχυσή της δεν βελτιώθηκε όταν η χήρα έβαλε τρανταχτά γέλια κι έπεσε τελικά στο πάτωμα από τον ενθουσιασμό.... ;^)

Άρα τι να ευχηθούμε για να μην μας περιλάβετε με τις ντομάτες; (και είναι και πρόωρες)

April 11, 2007 6:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!
Καλή Λαμπρή!
Καλή Μεγαλοβδομάδα!
Καλές Γιορτές!!
Χρόνια Πολλά...

Συμφωνώ, όλα λάθος (κι όλα τα έχω χρησιμοποιήσει -κατά συρροή). Και επειδή έχω και το γνώθι σαυτόν δηλώνω ότι μάλλον θα τα ξαναπώ. Τεσ'πα...

Χριστός Ανέστη και χρόνια σου πολλά.

April 12, 2007 11:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Αληθώς ανέστη λοιπόν! Και δεν έχω καμμία αμφιβολία πως με όλο τον καλό τον κόσμο που συγκεντρώνεται στο νησί για ν΄αναστήσει, θάχουν ακούσει πολλά τα ...μάτια σου και θάχουν δεί πολλά τ΄αυτιά σου. Τώρα πιά ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και οπωσδήποτε "μιά βουτιά στον Πάνορμο, μιά στον Αγιο Σώστη, πού είναι το παρανόμο, την ευχή σου δώστη"! Τώρα η Μύκονος θάναι παραμύθι, να την χαρείς και να την ευχαριστηθείς και να την ξεζουμίσεις! Πολλές ευχές!

April 14, 2007 1:59 PM  
Blogger dimitris-r said...

@μπαμπάκης
Δεν κινδυνεύετε από μένα.
"Καλά κρασιά", πάνω που θα έλεγα!

@σεφ.
Όλα καλά λοιπόν.
Χρόνια Πολλά.

@prosopa.
Άρη, ξέρεις καλά πως ό,τι θέλει βλέπει κι ό,τι θέλει ακούει κανείς. Ιδιαίτερα όταν φροντίζει ή μάλλον όταν δεν φροντίζει να είναι στην καρδιά των γεγονότων (των άλλων) και κοινώς κάνει τη ρόκα του που έλεγε κι η αείμνηστη Δεσποινάρα, η γιαγιά μου.
Κάνω τη ρόκα μου λοιπόν και ζω αυτό το ανοιξιάτικο παραμύθι που πολλοί το λεν "κοιλιά στη σεζόν" και πολύ το χαίρομαι, μα την αλήθεια.
Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για το νησί, πλην τις λιακάδες του Νοέμβρη!

April 14, 2007 3:41 PM  
Blogger TaSt3R said...

Ωραίο ποστ!
Τα τελευταία χρόνια πάντα με προβλημάτιζε για το τι ευχές θα δώσω σε πιστούς και μη, αλλά τελικά δεν έχει τόσο να κάνει με το τι θα πεις αλλά ΠΩΣ θα το πεις.
Όταν για παράδειγμα κάποιος λάμπει ολόκληρος και είναι ένα χαμόγελο ευχόμενος Χριστός Ανέστη με όλη του την ψυχή , ε τότε θα πρέπει να είσαι
πολύ κόπανος με το συμπάθιο κιόλας , και να μην αντευχηθείς ανάλογα κατεβάσεις μια μουτσούνα μέχρι το πάτωμα και πεις κάτι μασημένα μόνο και μόνο για να μην δείξεις ό, τι προδίδεις τα θρησκευτοιδεολογικά σου πιστεύω ..

Όπως και στην αντίθετη περίπτωση σου ευχηθούν απλά «Χρόνια πολλά» με την ίδια καλή διάθεση , και ‘συ ως πιστός αρχίσεις τα λογύδρια περί θρησκείας, πρέπει, επιβάλλεται κλπ. Ουφ..
Σεβασμός λοιπόν και για τους μεν και για τους δε, και από κει και πέρα ο καθείς όπως πορευότανε μέχρι τώρα ,έτσι και θα συνεχίσει ..

April 15, 2007 12:59 PM  
Blogger Marina said...

Οι Ευχές πάντα ήταν προβληματικές. Αυτό που έπαθες σαν παιδάκι, σου έμεινε στην ανάμνησή σου. Τι να πεί όμως ο πρώτος μου σύζυγος (ξένος που μάθαινε όμως ελληνικά) που πήγε σε κηδεία και είπε το αμίμητο αντί για Συλληπητήρια "και στα δικά σας"? Η απάντηση ήταν πέρα απο το αει στο διάλο, σειρά απο κατάρες.
Οποιος μπορεί πάντως και ξέρει τι να πεί, ας το πεί. Οι υπόλοιποι, καλύτερα ας επιλέγουν τη σιγή.
Σουβλίσατε φέτος αρνιά ή ροφούς?

April 15, 2007 8:59 PM  
Blogger dimitris-r said...

@tast3r.
Του Θωμά σήμερα! Γιορτάζουν οι επιστήμονες, που έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύουν...
Το ποστ προέκυψε από την ευχή "Καλές Γιορτές" που είδα πολλές φορές να γράφεται σε διάφορα blogs και σε σχόλια. Μου φάνηκε τόσο αστείο και άσχετο σαν να μπερδεύεις την 28η Οκτωβρίου με τον Μάρκο Μπότσαρη...

@marina.
Σε κατάσταση αμόκ καθότι το Πάσχα για μας στο νησί είναι μέρα εργάσιμη, άρα αν κάτι με σούβλα προέκυπτε, μάλλον θα είμασταν στην θέση του αμνού.
Μην ξεχνάς ότι είμαστε μεν σε τόπο τουριστικό αλλά από την πλευρά εκείνων που σας υποδέχονται.
Κατανοώ απολύτως τον πόνο του πρώτου συζύγου. Φαντάζομαι ο δεύτερος έχει να ενημερωθεί σχετικά ώστε να μην έχεις ...δις εξαμαρτείν.

April 15, 2007 10:22 PM  

Post a Comment

<< Home