Sunday, April 01, 2007

Κοντοσούβλι των Βαΐων - κατάλυσις ιχθύων

Θ’ αγιάσω, καθαρίζοντας ψάρια, φιλετάροντάς τα και κυρίως τρώγοντάς τα σαν τον γλάρο. Το σώμα μου δεν θα λειώσει κι ένα μόνο είναι που με στενοχωρεί: πιθανότατα δεν θα ζει ο αξιότιμος κύριος Γιαμαρέλος, να με θαυμάσει ασάλευτο, αν όχι σαν Βησαρίωνα, τουλάχιστον σαν «Κοιμωμένη» του Χαλεπά, την γνωστή και μη εξαιρετέα “αγία” του Α’ Νεκροταφείου.
Το δωράκι που ακολουθεί, μια σύνθεση από καρδιάς, προσφέρεται σε όσους νηστεύοντες, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, επιθυμούν, κατά τα χριστιανικά έθη κι όχι απαραίτητα τον τρόπο, να καταλύσουν ιχθύες.
Καλοφάγωτο και βοήθειά μας λοιπόν.

Βάγιω’ Βάγιω’ τω’ Βαγιώ’,
κοντοσούβλι τρυφερό!
και την άλλη Κυριακή
τρώμε το ψητό φαγκρί!
~~~~~~~~~~~~~~~~
Υλικά:
Ψάρια τόσα …όσα έχουμε κι απ’ όποια έχουμε, ικανού μεγέθους, όπως:
-λαβράκι
-πεσκαντρίτσα
-χέλι καπνιστό
-παλαμίδα
-φιλέτα γλώσσας κλπ.
και
αστακός, ένας τουλάχιστον, μεγάλος,
ένα μεγάλο λεμόνι,
λίγο λάδι,
αλάτι ημίχοντρο, πιπέρι
ρίγανη, δεντρολίβανο

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παιχνίδι:
Καθαρίζουμε, από λέπια κι εντόσθια, τα ψάρια μας. Φιλετάρουμε και τεμαχίζουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Το ίδιο και με τον αστακό. Αφού τον βράσουμε, αφαιρούμε το κεφάλι, ανοίγουμε το καυκί του, αφαιρούμε μονοκόμματο το ψαχνό του και τον κόβουμε σε ροδέλες. Τα βάζουμε όλα εκτός από το χέλι σε μπολ, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, τρίβουμε ρίγανη και δεντρολίβανο, στύβουμε πάνω τους το λεμόνι, προσθέτουμε λίγη από τη φλούδα του λεμονιού, στάζουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να ποτίσει τα κοψίδια(!!!) η μαρινάτα.

Για τους ζώντες «βίον άπυρον», ή ως ο γράφων με γιαπωνέζικη κουλτούρα στη γούλα, αλλά με Αιγαιοπελαγίτικο πολιτισμικό υπόβαθρο, η διαδικασία σταματάει εδώ. Δεν χρειάζεται καν να σουβλίσουν το «κοντοσούβλι», πολύ δε περισσότερο να το ψήσουν. Κόβουν τα κομμάτια των ψαριών σε λεπτές φετούλες, οι οποίες βαπτισμένες σε μπολάκι με σούμα, χαρίζουν στους εορταζόμενους και τους συνδαιτυμόνες τους αγλάισμα τέρψης και παραμυθίαν καταλύσεως ιχθύων.
Για τους υπόλοιπους έχουμε και λέμε:
Ανάβουμε κάρβουνα και τα καίμε μέχρι να χωνέψουν καλά. Περνάμε τα κοψίδια εναλλάξ στη σούβλα μας. Ενδιάμεσαπερνάμε και κομάτια χέλι προσεκτικά μη διαλυθεί. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο τα περασμένα στη σούβλα ψαχνά.

Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου. Ανοίγουμε προσεκτικά για να μη χάσουμε τα ζουμάκια και δοκιμάζουμε. Αν είναι σχεδόν έτοιμο, μαζεύουμε το ζουμάκι σε μπολ και αφήνουμε για 2-3 λεπτά το κοντοσούβλι να ψηθεί απροστάτευτο ώστε να κάνει κρούστα (προσοχή… χωρίς να χάσει τη δροσιά του).
Στο ζουμάκι προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, τα συκώτια και τ’ αβγά (αν είχαν) τα ψάρια κι ο αστακός, ανακατεύουμε καλά και λούζουμε το σερβιρισμένο σε πιατέλα κοντοσούβλι.
Εναλλακτικά και πιο κοντά στα δικά μου γούστα:
Περνάμε τα ψαχνά στη σούβλα, ντύνουμε γύρω γύρω με αμπελόφυλλα, δένουμε καλά καλά με σπάγκο και ψήνουμε. Τα αμπελόφυλλα θα κρατήσουν τη δροσιά των ψαρικών κι ο σπάγκος, ακόμα κι αν καεί και κοπεί, θα έχει κάνει τη δουλειά του στην αρχική φάση ψησίματος και με το παραπάνω.

Συνοδευτικά πλην τίμια:
-Πατάτα ψημένη στη χόβολη, (πολτοποιημένη με το πιρούνι με ψητό σκόρδο, λαδάκι και ζαφορά)
-Πιπεριές Φλώρινας ψητές στην καρβουνωσιά.
-Ωμή σάλτσα μαϊντανού με αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι σκόρδο, μουστάρδα.

Ενα χρυσό ασύρτικο περασμένο από βαρέλι του κάνει καλή παρέα (υποθέτω).
Καλή επιτυχία λοιπόν!
Αυτά, λίγο ως πολύ, έγραφα πριν ένα χρόνο (14.04.06) στο Hungry
Υ.Γ.1 Αφορμή (πρόκληση) για να (επανα)συναρμολογηθεί ο ανωτέρω τρόπος καταλύσεως ιχθύων ήταν μια συνταγή για κοντοσούβλι, που συζητήθηκε φέτος, παραμονές Ευαγγελισμού.

Υ.Γ.2 Η εξαιρετική ζωγραφιά με τα χρωματιστά ψάρια είναι από τους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες (αγνώστου Κυκλαδίτη έφηβου καλλιτέχνη).
Τα λαζαράκια και το βάγιο (από πλεγμένο κλαδί φοινικιάς) είναι προσφορά λόγω της ημέρας, κατά την παράδοση του νησιού!

Υ.Γ.3 Και βέβαια όταν μιλάμε για κοντοσούβλι το μυαλό μας πάει

στην Composition doll,

στον asteroid και

στον Alzap,

στους οποίους και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο το ανωτέρω post.


Και του χρόνου!

Εύχομαι καλή Ανάσταση σε όλους, δεδομένου ότι πιθανότατα θα τα ξαναπούμε από την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Νηστεύω ναι, ΚΑΙ το bloging, τη Μεγαλοβδομάδα.

Α, και να μην ξεχνιόμαστε... και εγώ, στη Μύκονο θα κάνω Πάσχα φέτος.
Καλό μήνα! Πρωταπριλιά σήμερα...

Labels: ,

25 Comments:

Blogger o kairos said...

Το φρεσκο αερα του Καστρου να χεις παντα.Καλο μηνα,καλη Ανασταση.

April 01, 2007 6:36 AM  
Blogger o kairos said...

This comment has been removed by the author.

April 01, 2007 6:36 AM  
Blogger Νερίνα said...

Καλό μήνα, και καλή ανάσταση για σας και τους δικούς σας.

April 01, 2007 10:44 AM  
Blogger dimitris-r said...

@καιρός.
Είναι αλήθεια, στο Κάστρο φυσάει ένας άλλος αέρας, ζωογόνος, εκεί εξάλλου παλιά υπήρχε κι ένας ανεμόμυλος, ο Καστριανός Μύλος (τα θεμέλιά του στην ακροθαλασσιά).
Χιλιάδες τα σαράκια που έφυγαν απ' τα ξύλα του να γνωρίσουν τον κόσμο, όταν "έπεσε".
Ναι, καλή Ανάσταση!

@νερίνα.
Ευχαριστούμε, οικογενειακώς.
Να 'σαι καλά!

April 01, 2007 11:12 AM  
Blogger Axtapos said...

Καλό μήνα Δημήτρη και σε όλους τους ..βιζιταδόρους σου..
Με μπέρδεψε λίγο η σημερινή σου συνταγή..Ωμά τα κοψίδια για στη θράκα;
Αν στη θράκα ..πως ρε Δημήτρη έτσι κομμένα κομματάκια που τα ..σερβίρεις;
Ρε συ για κολιό δεν είναι των Βαγιών;

April 01, 2007 11:42 AM  
Anonymous Ala Grecque said...

Καταπληκτικο το ελληνοπρεπεσταστο σασιμι, πλην ομως ανευ αστακου -δεν το ειχα σκεφθει- του εβαλα ήδη και λιγο σχοινοπρασο και μια σκελιδα σκορδου για να το "πυρωσω". Καλη Μεγαλη Βδομαδα, Καλη Ανασταση, Καλο Μηνα , και του Χρονου με Υγεια.

April 01, 2007 1:01 PM  
Blogger dimitris-r said...

@axtapos. Έλα βρε, πες πως ήθελες να μου κάνεις Πρωταπριλιά και να ξαναδιαβάσω το κείμενο.
Και του χρόνου... μου την έσκασες!
Ξαναδες το όμως κι εσύ. Γράφει: "τεμαχίζουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια", από 'κει και πέρα σε μπλογκ με 'Ελληνες επισκέπτες δεν έκρινα ότι πρέπει να εξηγήσω τί και πώς είναι το κοντοσούβλι.
Σούβλα, όχι θράκα! Κόβεται και σερβίρεται με τον τρόπο του κοντοσουβλιού.

Ποιητική αδεία ο κολιός, για να ριμάρει με "το βαγιώ'".
Εξάλλου ο κολιός τον ...Αύγουστο.
Μη μασάς! Οι παλιοί ήτανε πιο παλαβοί από μας!

@ala grecque.
Βρε μια χαρά σας βρίσκω τις ...πυρωμένες.
Πορωμένες της καταλύσεως!
Καλή Ανάσταση, ναι!

April 01, 2007 2:55 PM  
Anonymous Gianni said...

Γειά σου Μήτσε με τα ωμά σου!
Σήμερα χτυπήσαμε τον ωμό βακαλάο με τον τρόπο που σου είχα πει, μέχρι να ψηθεί ο ξιφίας.
Περιμένοντας και την μαγειρίτσα μετ' ιχθύων (τί μόνο κοντοσούβλι;) καλή Ανάσταση. (και καλή υπομονή μιας και θα έρθουν πάλι όλοι στο νησί σου...)

April 01, 2007 4:06 PM  
Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Με λαχτάργιασες, Δημήτρη, με τη (φερόμενη ως) νηστεία σου!

Για τις συνταγές, μου φαίνεται πως θα συρθώ καμιά μέρα ως τη Μύκονο να δω τα φιλαράκια μου και θα 'ρθω να σου κατσικωθώ ακάλεστος στο τραπέζι!

April 01, 2007 8:37 PM  
Anonymous www.prosopa.com said...

Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση, καλά να περάσεις και όλα τα καλά τελοσπάντων! Εγω δέν θα κάνω Πάσχα στη Μύκονο δυστυχώς ή ευτυχώς, θα πάω στίς Σπέτσες με καλή παρέα. Μήπως να νηστέψω κι΄ εγώ το μπλόγκιγκ; Πάλι; Νήστεψα την περασμένη βδομάδα. Ξανά : Καλή Ανάσταση!

April 01, 2007 9:04 PM  
Blogger dimitris-r said...

@gianni.
Περί μαγειρίτσας ο λόγος. Πλην της κλασσικής με τις δυο της εκδοχές:
α. σούπα με εντόσθια μυρωδικά λαχανικά και ρύζι,
β. είδος φρικασέ με συκώτια και μπόλικα μυρωδάτα λαχανικά (χωρίς πολλά υγρά).
Έχουμε ακόμα δύο εκδοχές:
-μαγειρίτσα με συκώτι βλάχου
-μαγειρίτσα με σουπιές (μοναστηριακή)

Αλλά αρκετά μη σας κολάζω αγαπητέ!

@σκύλος της βάλια κάλντα.
Έλα συ και βλέπουμε, σκύλος είσαι τί θα μας φας δηλαδή; Τα κόκκαλα; Τα λουκάνικα τα ασφαλίσαμε στην Αλλιάνζ έτσι κι αλλιώς. Αλλά σιγά μην ξεκολήσεις από τη Φολέγανδρο. Σε λίγο θα σε μαντρώσουνε κι εσένα εκεί σαν τη λεμονιά τους.

@prosopa. Η αγαπημένη μου στο Μυρτώο μάλλον στα ευτυχώς εντάσσεται, ιδιαίτερα συγκρινόμενη με το εδώ Πάσχα.
Κατά τ' άλλα ένα ούζο με τσίρο στο Παλιό λιμάνι, μια ξεχασμένη "κίνα" με διπλό μιλφέιγ στου Παλαιολούγκα, ένα ...ό,τι ήθελαν προτείνει τα παιδιά στου Πάτραλη, μια ματιά στη Σχολή (από μέσα προς τα έξω), μια βόλτα με ποδήλατα στο Λιγονέρι και στου Μπράλου, αυτά είναι τα ελάχιστα που ορέγομαι και ζηλεύω.
Ώρα καλή!

April 01, 2007 11:54 PM  
Blogger asteroid said...

Ευχαριστώ και άμποτε να το φάω από τα χεράκια σας, στην αυλή σας... γιατί να το φτιάξω εγώ δεν το βλέπω!!!
Ευχές από κοντά! Μόνον!
Ασπάζομαι...

April 02, 2007 7:01 AM  
Blogger dimitris-r said...

Ε, ρε γλέντια!
Ο πρώτος από τους αποδέκτες που ανταποκρίθηκε.
Αστεροειδή μου, η συνταγή είναι υπολογισμένη για μεγάλο τσιμπούσι. Το βλέπεις αυτό στο γεγονός ότι δεν τσιγκουνεύεται το ψάρι.
Πρόσεξε γιατί αν δεν κάνεις τον παρασκευαστή, αν δεν κάνεις τον ψήστη, αν δεν κάτσεις έστω με όρεξη γύρω από το τραπέζι στο ξέφωτο να απολαύσουμε την ψαροκατάσταση σε βλέπω δεμένο μαζί με κάτι άλλους δεμένο στο δέντρο να κάνετε παρέα στον Κακοφωνίξ.
Την καλημέρα μου.
Πρωινό σας βρίσκω!

April 02, 2007 7:23 AM  
Blogger Axtapos said...

Καλημέρα σε όλους!
Οκ..Δημήτρη το κατάλαβα ..τώρα..
Μεγάλα κομμάτια στη σούβλα..
Εμείς βορνά δεν λογάμε!
Είχαμε τηγανητό μπακαλιάρο και φάβα με ψιλοκομμένο κρεμύδι και μια σκελίδα σκορδάκι..
Καλά ήταν, κι'από χρόνου!

April 02, 2007 8:36 AM  
Blogger Κατερίνα said...

Λοιπόν κΔημήτρη μου αυτό το κοντοσούβλι με τρέλλανε .....εύγε....
Δεν ξέρω εάν είναι πρωταπριλιάτικο ότι απέχετε από μπλογκαρισμα την Μ.Εβδομάδα έτσι για καλό και για κακό εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση και καλά Ψησίματα...

April 02, 2007 9:18 AM  
Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Μας σκανδάλισες και μας γέμισες απορίες. Για πέρνα από το πτωχικό μας, που σου 'χω ερωτήσεις...

April 02, 2007 11:59 AM  
Blogger witch of daffodils said...

με κολάσατε, τη νηστεύουσα θεούσα :P με το κοντοσούβλι σας, & πολύ σεμνά και τα ψαράκια σας!

εγώ θα πάρω αυτό με τα αμπελόφυλλα :)

καλή Ανάσταση!

April 02, 2007 3:55 PM  
Blogger asteroid said...

Δημήτρη, είμαι πάντα πρωινός... Πολύ!..
Και να είσαι βέβαιος ότι θα κάτσω με όρεξη να φάω - μπορεί να μη είναι το πρώτο, που θα μούρθει στο μυαλό το ψάρι, μπορεί να μη το μαγειρεύω, αλλά ειδικά το ψητό ψάρι το τρώω με όρεξη περισσή!

April 02, 2007 5:48 PM  
Blogger oneiromageiremata said...

Καλό Πάσχα να έχουμε στα νησιά μας!

April 03, 2007 8:46 AM  
Anonymous 46 1/2 said...

κι εμείς στα βουνά μας (τι να κάνουμε, δεν μας προίκισε όλους η φύση)

καλή Ανάσταση !

April 03, 2007 1:36 PM  
Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός said...

Νηστευτά και Ασκητά της Μυκονιάτικης
Κουζίνας.
Καλή Ανάσταση νάχετε και Χαρά για να μας γράφετε όλα τα Ωραία!

April 05, 2007 10:50 AM  
Blogger elmelissa said...

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση στην πανέμορφη αυτή την εποχή Μύκονο!

April 06, 2007 9:40 AM  
Anonymous Tast3r said...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

April 07, 2007 1:17 PM  
Blogger N.Ago said...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

April 07, 2007 8:55 PM  
Blogger dimitris-r said...

@ axtapos.
κι από χρόνου!

@ κατερίνα.
απείχα ναι, ευχαριστώ για τις ευχές. Εντεύχομαι από καρδιάς! Ότι επιθυμείτε.

@ σκύλος της βάλια κάλντα.
απαντήθηκε αν και ήταν πρόκληση για ψάξιμο και προανακοινώνεται ποστίδιον!

@ witch of daffodils.
Εύχομαι να μείνατε ευχαριστημένη, αν κρίνω μάλιστα από τον όμορφο δίπλα σας που έφαγε και τα αμπελόφυλλα...

@ asteroid.
Be my guest.

@ oneiromageiremata.
Ναι Καλοπάσχα στα Νησιά του Πάσχα!

@ 46 1/2.
Α, όλα κι όλα η Άνοιξη δεν προσφέρεται για παράπονα, ιδιαίτερα στα βουνά. Στην ανάγκη ...πάρτε τα βουνα! Βγαίνουν σπαράγγια!
Ανεστήσαμεν επιτυχώς!

@γεώργιος χοιροβοσκός.
Άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρονες!
Τούτη εδώ, της Διακαινησίμου ήτανε πάντα η αγαπημένη μου, από παιδί.
Έχει φαγιά, έχει αλεγρία, έχει άνοιξη, έχει λιγότερους κι εκλεκτότερους στους δρόμους του νησιού περιηγητές.
Αντευχόμαστε κι εμείς από εδώ να έχετε όλα όσα επιθυμείτε.

@ elmelissa.
Θα συμφωνήσω μαζί σας. Από σήμερα η Μύκονος είναι ακόμα πιο όμορφη.
Προφανώς κάτι ξέρετε εσείς για να το λέτε.
Ευχές, τις καλύτερες!

@ tast3r.
Ευχαριστώ.
Ανεστήθη, κάτι μαζέματα μένουν και βαίνει προς μια επιτυχή Ανάληψη!

@ n.ago.
!!!

April 09, 2007 7:53 AM  

Post a Comment

<< Home