Gadgετάκια
«Το 95% των επιστημόνων, στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, βρίσκονται σήμερα εν ζωή»
-κουβέντα που μας ξάφνιασε ευχάριστα για την αλήθεια της- πέρασαν δεκαεπτά χρόνια.
Σήμερα μια άλλη αλήθεια, που εκφράζεται πάλι μ’ ένα παρόμοιο ποσοστό, δεν μας ξαφνιάζει. Ο Vinton Cerf, ο επονομαζόμενος και πατέρας του διαδικτύου ήταν πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Έψιλον σις 12/11/06, δήλωσε πως:
«Το 99% των εφαρμογών του Ίντερνετ δεν έχει εφευρεθεί ακόμα».
Μάλιστα! Αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει αυτό. Αν ακόμα δεν έχει εφευρεθεί, αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο από αυτό που υπολείπεται δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό που συμβαίνει με την τεχνολογία –εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι- είναι ένας αγώνας δρόμου. Ό,τι και να σκεφτεί κανείς σαν πιθανό επίτευγμα, είναι θέμα χρόνου το πότε αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Παράλληλα γίνονται παράπλευρες μάχες:
- για την επινόηση νέων συσκευών που θα καλύπτουν πιθανόν νέες ανάγκες,
- για το design,
- για νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
Μια τέτοια είναι και τούτο το γκατζετάκι που θα φέρει μια μικρή επαναστασούλα σε όσα ξέραμε σχετικά με τους λογής «τσελεμεντέδες».
Σε λίγο αγαπητοί θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τον Αθήναιο ολοζώντανο. Κι αν ο ίδιος δεν θέλει, με τον ίδιο τρόπο που εκείνος ανεβοκατεβάζει τα αγαπημένα του τραγούδια, θα μπορούμε, έτσι τακτοποιημένες και αρχειοθετημένες που έχει τις συνταγές του, να τις έχουμε στο i-pod ή ακόμα καλύτερα στο coo.boo το φοβερό digital cook book δηλαδή. Εκεί θα μπορούμε να φορτώσουμε αρχεία, μέσω υπολογιστή, αναλυτικές συνταγές, βίντεο με τους αγαπημενους μας σεφ και παρουσιαστές.
Ε, δεν είναι και λίγο να μαγειρεύεις με τη Βέφα πλάι σου και να βλέπεις ζωντανά, τι δεν πρέπει να κάνεις για να κάψεις μια μπριζόλα!
Τα ταξίδια του Μαμαλάκη θα αγοράζονται όπως σήμερα τα ring tones, κομμάτι κομμάτι και συνταγή τη συνταγή.
Ο Όλιβερ ήδη κάνει δοκιμαστικά γυρίσματα.
Εταιρίες οργανώνονται για να πλασάρουν με ήχο και εικόνα, διαδικτυακά, μέσα από i-pod και coo.boo την πραμάτεια τους.
Το γκατζετάκι μπορεί σήμερα να είναι ακόμα εκτός εμπορίου, αλλά σύντομα θα περάσει στην παραγωγή, για να τρελλάνει κι αυτό με τη σειρά του το καταναλωτικό κοινό.
Στις αποθήκες μας αναπαύονται μια σειρά από συσκευές. Απαξιωμένες από χρόνια, σχεδόν άχρηστες. Και είναι ακόμα ένα ποσοστό, δικό μου αυτή τη φορά που έχω να καταθέσω εδώ:
Το 99% των συσκευών και μηχανημάτων που έχει σκαρώσει η ανθρώπινη εφευρετικότητα στην πορεία της ιστορίας έχουν σήμερα απαξιωθεί. Να τις χαιρόμαστε τουλάχιστον στην ώρα τους. Να απολαμβάνουμε όσα μας χαρίζουν.
Ταιριάζει απόλυτα αυτή μου η ανακάλυψη με μια ακόμα αλήθεια που μας χαρίζει ο Γραμματικάκης:
«Πολλές μορφές ζωής εξαφανίζονται –περίπου το 99% από όσες εμφανίστηκαν κάποια στιγμή δεν υπάρχουν σήμερα»
Πού πήγαν οι εξαφανισμένες μορφές ζωής; Μα, στα υπόγεια του ανθρώπινου πολιτισμού, στις αποθήκες μας, απαξιωμένες, σχεδόν άχρηστες ή μάλλον χρήσιμες στον καιρό τους για να συντηρηθεί αναμμένη η καρβουνωσιά που έπλασε τον Homo Sapiens. Σάμπως η φωτιά δεν ήταν που έκανε την αρχή …του Προμηθέα;
Μια τέτοια φωτιά καίει ως φαίνεται και τα στήθη του Αθήναιου και βάλθηκε να μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Ήδη πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις κι ενώ έγραφα όλα τα παραπάνω, με διέψευσε. Νάτος λοιπόν που το "θέλει δε θέλει" το κάνει ...θέλει και παραθέλει. Στην ώρα του. Που παναπεί... πρώτος!
Άντε και με εικόνα στο άμεσο μέλλον.
---
Σημείωση: Για όποιον το ψάχνει περσότερο... ΕΔΩ !
Labels: technologia
4 Comments:
Τελικά γινόμαστε φανατικοί με τα γκατζετάκια της τέχνης που δεν κατέχουμε. Ας πούμε εγώ έχω μανία με τα κομπιούτερ πάσης μορφής αλλά αυτό μάλλον δεν θα το αγόραζα. :-)
Για μένα το podcast δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά απλά τώρα είναι απείρως πιο εύκολο από την τελευταία φορά που το είχα κάνει πριν από έξι χρόνια. Είναι αυτονόητο πως τώρα πειραματίζομαι με το videocast για τις τεχνικές κι έχω μερικές ιδέες ακόμη για εφαρμογές του δικτύου και της τεχνολογίας στη μαγειρική. :-)
Πάντως κάνω προσηλυτισμό! Πάρτε το μικρόφωνο και γράψτε μαγειρικό ήχο, όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο καλύτεροι γινόμαστε!
Αν εννοείτε ότι κατέχετε την τέχνη της μαγειρικής, δεν έχω κανέναν λόγο να σας υπενθυμίσω τη Σωκρατική ρήση. Εξάλλου εμείς δεν γηράσκουμε ποτέ, όμως ξανασκεφτείτε το.
Είμαι σίγουρος πως έχετε πλούσιο αρχείο. Δέστε το έτσι, λοιπόν, σαν εμπλουτισμό ενός ήδη υπάρχοντος υλικού κι ακόμα καλύτερα όταν μπορείτε σ' αυτό το gadgετάκι να εντάξετε κι ότι δικό σας αποθησαύρισμα σε πρώτη ζήτηση.
Εγώ, αν κυκλοφορήσει, κι αν η τιμή λέει, θα το σκεφτώ σοβαρά.
Να καταγράψω μαγειρικό ήχο από την Ανωμερίτικη κότα που βράζει αυτή τη στιγμή στην κατσαρόλα μας ευχαρίστως. Για το άλλο που υπονοείτε δεν με βοηθάει το ηχόχρωμα, όπως εσάς.
Άσε που βγαίνουν οι φωνές κομμάτι θηλυπρεπείς ...χτυπάει και το "π" και άντε να προφέρω εγώ σωστά μια "κρεμυδόπιτα".
Καλημέρα κι ευχαριστώ για το πρωτομηνιάτικο κέρασμα στους βορβορυγμούς σας!
Μι συγχουριτι τον ασχετο,αλλα εμενα με τρομαζει η βιομηχανια παραγωγης νεων αναγκων.Αυτο που εγω ονομαζω Γκαγκάτζετ.Ευτυχως,δεν αφορα στους υ περανω μου πνευματικους συνδαιτημονες.
Αγαπητέ κ. Καιρέ, διακρίνω μια τεχνοφοβία ;
Αυτό που σήμερα ονομάζετε "γκαγκάτζετ", κάποτε ίσως ονομαζόταν "ατμομηχανή" (η "βιομηχανια παραγωγης νεων αναγκων" έλεγε τότε "αφήστε τα άλογα και τα κάρα, κινηθείτε γρηγορότερα με τον ατμό")
Τέλος πάντων, για την ώρα και μένα άχρηστο μου φαίνεται το περί ου ο λόγος γκαγκατζετάκι... αλλά είμαι σίγουρος οτι κάποτε θα το χρησιμοποιήσω.
Κύριε Δημήτρη μας... τι το ήθελες το καταραμένο τετραγράμματον (σ.σ.: Β.Ε.Φ.Α.) στη παρουσίαση του γκατζετακίου; :-)
Εντάξει, θα γράψουμε Αθήναιο, Ρουσουνέλο, Μάτζικα, άντε και Oliver, αλλά γιατί να κάψουμε το πανάκριβο νεοαποκτηθέν αντικείμενο του πόθου με τη τετραγράμματον; :-)
Οσο για τα περί ηχοχρώματος, δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοείς: (Άσε που βγαίνουν οι φωνές κομμάτι θηλυπρεπείς)...
Πάντως, ευχαριστώ για την ενημέρωση!
Αθήναιε, αν θέλετε μπορώ και αύριο να videocastάρω κάτι από τη κουζίνα μου, έλα όμως που δεν είμαι μάγειρας... είμαι και γω φανατικός της τέχνης που δεν κατέχω!
ΥΓ1: ζητώ συγνώμη για τις παρλαπίπες μου (φταίει ο οίνος... ξέρετε εσείς και νομίζω πως θα με συγχωρέσετε)
ΥΓ2: Η Ζέτα είναι όντως ακριβή Δημήτριε! 30 ευρά είναι μια καλή τιμή, άσε που τα 7 για γάμπαρι είναι too much (4 κάνει στη Μηχανιώνα).
Post a Comment
<< Home