Sunday, December 31, 2006

2007 γριες τηγανιτες!

Γαστρονομικά ο Άι Βασίλης, όπως τουλάχιστον θέλουν να τον φαντάζονται οι Μυκονιάτες, είναι εκλεκτικός.
Στα κάλαντα που ακολουθούν ο Άι Βασίλης εμφανίζεται καλοφαγάς.
Ξέρει τι θέλει!
Μάλιστα είναι και παραλλαγές στις οποίες τσακίζει αλύπητα λούζες, λουκάνικα, ξινόγαλο και άλλα τέτοια εξαιρετικώς βουκολικά και γκουρμέ μπινελίκια για …Αγίους.

Τα Δηλιανά ήταν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάτικης οικονομικής ευμάρειας των παιδικών μου χρόνων.
Εξόχως προσοδοφόρα στο πουγκί και νόστιμα στο στίχο!


Αϊ Βασίλης έρχεται
από τις Κάτω Δήλες,
Βαστά το καλαθάκι του
γεμάτο πατελίδες
Και πατελίδες έτρωγε
και τηγανίτες θέλει,
Χριστόψωμο του δίνανε
και σ’κώνεται και φεύγει.
Για σφάξτε μας τον πετεινό
Για σφάξτε μας την κότα,
Για δώστε μας το τάλιρο
να πάμε σ’ άλλη πόρτα.

Και του χρόνου
και τα Φώτα
κι ο παπάς με την καπότα!


Πήρε το μάτι μου κάπου εορταστικό μενού με ψήγματα παρασκευών από καλαμποκάλευρο, κάτω από τον μανδύα μιας cuccina povera αντίληψης.
Στο πνεύμα της εποχής, όπου οργιάζουν τα θέλω μας και η ανάγκη για άλλου τύπου τερψιλαρύγγιες απολαύσεις και η δική μου συνεισφορά με Δηλιανή αντίληψη:
.......

Τηγανίτες «γριές»
Οι «γριές» είναι πρόχειρα φτιαγμένες, πλατειές τηγανίτες. Συνήθως το υλικό είναι περίσευμα από άλλη χρήση όπως: κουρκούτι, πίττες κ.Ά. Ενίοτε η Παρασκευή των γίνεται εξαρχής γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε αλεύρι, λίγο αλάτι και νερό φτιάχνοντας ένα αρκετά πηκτό χυλό.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε μια καλή δόση χυλού με το κουτάλι και τη ρίχνουμε στο λάδι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσει το τηγάνι.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ροδίσει η μια πλευρά γυρνάμε τις τηγανίτες να τηγανιστούν και από την άλλη.
Οι «γριές» δεν φουσκώνουν όπως οι λουκουμάδες, αλλά γίνονται πιο ψιχωτοί.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη, κανέλα και μέλι.


Σημείωση:
Στη φωτογραφία η Μάρω στρίβει το σβουράκι.
Εύχομαι σ' όλους τους καλούς να κάτσει η ...καλή, όποια ονειρομορφή κι αν παίρνει στον καθένα!
Χρόνια Πολλά.

Labels:

16 Comments:

Blogger asteroid said...

Δεν πειράζει, καλή ας μη κάτσει - αρκεί μόνο να μη γίνει καμμιά κακή σβουριχτή...
Καλή Χρονιά σε όλους σας!..

January 01, 2007 7:02 PM  
Anonymous Gianni said...

Πάρτα όλα φέτος Δημήτρη μου!!!

January 02, 2007 11:52 AM  
Blogger dimitris-r said...

@asteroid. Σωστό κι αυτό.
Καλή Χρονιά και σε σένα!

@gianni. Α, όλα κι όλα, ξέρεις πως δεν είμαστε της υπερβολής. Βολευόμαστε και με τα μισά!
Καλή Χρονιά, καλά κρασιά!

January 02, 2007 3:07 PM  
Blogger peftasteri said...

το "γριές" να υποθέσω ότι βγαίνει από το "στεγνές σαν τις γριές";
καλή, κάλλιστη χρονιά να έχετε!

January 03, 2007 12:33 AM  
Blogger dimitris-r said...

Αχ βρε πεφταστέρι πέφτεις και καίγεσαι και νομίζεις πως είναι στεγνές οι γριές. Ποιος το λέει αυτό;
Δεν στέκει γαστρονομικά αυτό.
Αν ήτανε βρε στεγνές θα βγάζανε ζουμί οι γριές κότες;
Ε;

Υ.Γ. Καλή Χρονιά!

January 03, 2007 9:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Τρίτη φορά που γραφω ... ολο και πιο λιγα, προσπαθωντας ....

Ειθε, λοιπον ο καινουργιαο ναναι καλος και στοργικος μαζι μας κι οι ζαχαρες από τις 2007 γριες τηγανιτες να μενουν κολημενες δεξα ζερβα στα χαμογέλια μας....

January 03, 2007 1:48 PM  
Anonymous Magica de Spell said...

Όλος ο καλός ο κόσμος ήρθε να σου ευχηθεί, Μητσούλη.

Καλή χρονιά και σε σένα. Στα δικά μου τα μέρη, τις γριές τις λένε "κιούρλιες". Οι λεγόμενες κιούρλιες είναι το εναλλακτικό μου πρωινό της νηστείας που δεν μπορώ να φτιάξω βάφλες.

Τις σερβίρουμε με μέλι φυσικά, καρύδι και σουσάμι. Μπάινει όμως και ζάχαρη κι εγώ που είμαι του αρμυρού τις προτιμώ και με τυράκι.

Καλή γλυκειά χρονιά

January 03, 2007 2:08 PM  
Blogger dimitris-r said...

@aspa. Ζάχαρη ως τ' αυτιά σου και στα μουστάκια μου.

@magica. Εσύ βρε δεν χρειάζεται να κάνεις δηλώσεις για το που βάζεις τυρί.
Κιούρλιες στρωμένος ο δρόμος σου!

January 03, 2007 3:57 PM  
Blogger alienlover said...

πολύ χορταστικό ποστ:) καλή χρονιά!!

January 03, 2007 4:31 PM  
Blogger dimitris-r said...

Εσείς, Alienlover, ν' αφήσετε τα μπλογκοσερφαρίσματα τα έστω και χορταστικά, τα υπόγεια κρασοπουλιά με τα Τοκάι και τα "αίματα του ταύρου" και να συγκεντρωθείτε στα διαβάσματά σας!
Εμπρός και καλοχρονιά!

January 03, 2007 6:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καλή χρονιά να έχουμε! Όσο για το σβουράκι, υπάρχει πλευρά που γράφει ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ???

January 03, 2007 9:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

Tο εδεσμα που περιγραφετε ειναι ενα απο τα "εθνικα" φαγητα της Μανης.Ονομα "κουταλιδες".Ο εκ Μανης Αθηναιος ασφαλως θα γνωριζει περισσοτερα.

January 03, 2007 9:42 PM  
Blogger peftasteri said...

άμα δεν είναι στεγνές οι 'γριές' σου τότε μοιάζουν με τα αφράτα πισία. Τα τρώμε πασπαλισμένα με ζάχαρη και μετά πίνουμε και έναν κουβά νερό να δροσιστεί ο καταπιόνας μας...

January 03, 2007 11:34 PM  
Blogger dimitris-r said...

@composition doll. Μ' αρέσει η κοινοκτημοσύνη σας. Μπορείτε ωστόσο να τα πάρετε όλα και να δώσετε και σε μας κάτι.

@manikos. Άφήστε γιατί πέσατε στην περίπτωση. Δεν είδατε που την όρισε σαν τη Χρονιά της Ζύμης!
Αλεύρι, νερό κι αλάτι δώστε του και θα λαλήσει.
Κουταλίδες από το κουτάλι, που χρησιμοποιείται σαν μεζούρα, φαντάζομαι.
Χρόνια σας Πολλά!

@peftasteri. Το νερό επιβάλλεται. καλού κακού πάρ'τε μαζί σας μπόλικο, ακούγεται πως το μέλλον μας έχει πολύ ...ξηρασία!

January 04, 2007 11:49 AM  
Blogger EnPlw said...

χρονια σας πολλα

(τα "δηλιανα" καλαντα-με διαφορετικα τοπωνυμια- ακουγοντουσαν επισης στη ναξο & την ικαρια, πριν πολλα χρονια)

January 04, 2007 3:10 PM  
Blogger dimitris-r said...

@Εν πλω.
Μα κάτι θυμάμαι υπονόησε κι ο Γκάτσος όταν έγραφε:
"Στη Μύκονο, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Μήλο
πετάς κυπαρισσόμηλο κι εγώ πετάω μήλο.
Στην Αμοργό, στην Κίμωλο στη Νιό στη Σαντορίνη
μου στέλνεις κιτρολέμονο σου στέλνω μανταρίνι"...
Εν προκειμένω για τα συγκεκριμένα κάλαντα και στη ...Χαλκιδική να ψάξετε θα τ' ανταμώσετε με μικρές παραλλαγές.
Καληχρονιά!

January 04, 2007 5:13 PM  

Post a Comment

<< Home