Tuesday, November 14, 2006

Φαΐ, ποτό ...σινεμά!

Η μαγειρική είναι παρηγοριά. Η διατριβή με τις κατσαρόλες, το λιάνισμα λαχανικών, η επιλογή ενός μενού, είναι το καλύτερο καταφύγιο. Στη δύσκολη ώρα, η Ραϊμούντα -Πενέλοπε Κρουζ στο «Γύρνα πίσω" (Volver) του Πέδρο Αλμοδόβαρ, βρήκε σωσίβιο στην έστω συγκυριακή λειτουργία ενός εστιατορίου και την προετοιμασία του φαγητού.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με το φαγητό και το κρασί.
Φαίνεται από:
-τα νέα εστιατόρια που ξεφυτρώνουν παντού.
-το πλήθος των Σχολών Μαγειρικής.
-τον ανταγωνισμό των εφημερίδων, που επενδύουν στη γαστρονομία με μόνιμες στήλες, πολυσέλιδα αφιερώματα και ένθετα θεματικά περιοδικά.
-τους καταλόγους των εκδοτικών οίκων και τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Στον χορό και η μυθιστοριογραφία με πλήθος σχετικών εκδόσεων με πλοκή και άρωμα περίτεχνων γεύσεων.
Κι ακόμα: παιδικά παιχνίδια και βιβλία, θέατρο, τραγούδια, πληθωρισμός εκπομπών στην τηλεόραση, φεστιβάλ, αφιερώματα, οινικές βδομάδες, σεμινάρια μαγειρικής και οινολογίας, γευσιγνωσίες, αλλά και T-shirts, κοσμήματα, αξεσουάρ κ.ά.

Εκεί όμως που φαγητό και κρασί έχουν μια άνοδο αξιοπρόσεκτη είναι στο σινεμά. Το Χόλιγουντ αλλά και ανεξάρτητες παραγωγές, μυρίστηκαν ψητό και ήδη πολλές ταινίες είναι στα σκαριά κι άλλες θα τις δούμε τη φετινή σεζόν στους κινηματογράφους.
Να θυμηθούμε: το «Sideways» (Πλαγίως) του Αλεξάντερ Πέιν, το «Mondovino» του Τζόναθαν Νόσιτερ, το «Super Size me» του Μόργκαν Σπάρλοκ, την «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, το παιδικό «Ο Τσάρλυ και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του Τιμ Μπάρτον και λίγο παλιότερα το «Chocolat» του Λάσε Χάλστρομ, "Ντελικατέσεν"-Delicatessen, των Ζαν-Πιέρ Ζενέ και Μαρκ Καρό, "Το καλοκαίρι της Άννας"-Anna's summer, 2001, της Ζανίν Μεεράπφελ, «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του κι ο εραστής της» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, «Οικογενειακή γιορτή» του Τόμας Βίντερμπέργκ, τις «Χίλιες και μία Συνταγές ενός ερωτευμένου μάγειρα» της Νάνα Τζορτζάτζε, το «Φαϊ Ποτό, Αρσενικό, Θηλυκό» του Αγκ Λι, τη «Σοκολάτα σε καυτό νερό» του Αλφόνσο Αράου, το «Δείπνο της Μπαμπέτ» του Γκάμπριελ Άξελ, τη «Μεγάλη βραδιά» των Στάνλεϊ Τούτσι και Κάμπελ Σκοτ, το «Μεγάλο φαγοπότι» του Μάρκο Φερέρι και άλλες.
Η ώθηση δόθηκε από την επιτυχία της ταινίας “Sideways” και οι επενδύσεις σε σενάρια και καστ μεγάλων ονομάτων ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. Για την περίοδο 2006-7, ταινίες ενός εντελώς γκουρμέ σινεμά θα παρελάσουν από τις αίθουσες.

Ανάμεσά τους:
-“A Good Year” του Ρίντλεϊ Σκοτ, με ένα σενάριο που «άγγιξε την καρδιά» του Ράσελ Κρόου, στον «επίγειο παράδεισο της Προβηγκίας».
Ένας τραπεζίτης του Λονδίνου, κληρονομεί έναν πύργο, την στιγμή που η ζωή του βρίσκεται σε τέλμα. Εκεί θα βρεθεί ανάμεσα σε αμπέλια, σ’ ένα περιβάλλον σκληρής επαρχίας στη Νότια Γαλλία. Συζητιέται υποψηφιότητά του για τα Όσκαρ. Παίζουν και οι Μαριόν Κοτιγιάρ, σερ Άλμπερτ Φίνεϊ κ.ά.

-«Η Χώρα του Φαστ Φουντ» του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ. Πιο σκληρό από το “Super Size me”, ένα φιλμ καταγγελίας, με σκηνές που σοκάρουν και διπλό θέμα: Την εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών από το Μεξικό και τη βιομηχανία ταχυφαγείων που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους την αξιοπρέπεια και την υγεία. Παίζουν: Καταλίνα Μορένο, Ίθαν Χοκ κ.ά.

-Όσοι διάβασαν τα βιβλία: «Κουζίνα εμπιστευτικό» και «Οι περιπλανήσεις ενός μάγειρα», θα γνωρίζουν ήδη πως περιλαμβάνουν πλούσιο υλικό και δεν χρειάζεται παρά μια καλή συρραφή και προσομοίωση στις κινηματογραφικές ανάγκες. Εξάλλου τ μεν πρώτο βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό ενώ το δεύτερο είναι συμπληρωματικό των τηλεοπτικών εκπομπών του συγγραφέα. Απομένει να δούμε και πόσο καλός θα είναι ο Μπραντ Πιτ στον ρόλο του μάγειρα ταξιδευτή κι εραστή της περιπέτειας Άντονυ Μπουρντέν, με σκηνοθέτη τον Ντέιβιντ Φίντσερ.
Στον κινηματογράφο θα μεταφερθεί το «Κουζίνα εμπιστευτικό» που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον αποκαλυπτικό υπότιτλο «Περιπέτειες στο υπογάστριο των μαγειρείων» από τις εκδόσεις Νάρκισσος με πρόλογο του Ηλία Μαμαλάκη.
-Ένα ριμέικ της γερμανικής παραγωγής κωμωδίας «Mostly Martha” (Μπέλα Μάρθα) της Sandra Nettelbeck θα δούμε το 2007. Την αμερικάνικη εκδοχή υπογράφει ο σκηνοθέτης Σκοτ Χικς και θα πρωταγωνιστήσουν οι Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και ο Άαρον Έκχαρτ. Η όμορφη Μάρθα, σεφ τριάστερου εστιατορίου στο Αμβούργο, είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της, Όλα αλλάζουν από τη στιγμή που η αδελφή της πεθαίνει ενώ μπαίνει στη ζωή της ο έρωτας και μια μικρή ανηψιά την οποία καλείται να μεγαλώσει.
To «A Good year» αρχίζει να παίζεται στις Αθηναϊκούς αίθουσες στις 30 Νοέμβρη. Αναμένονται σιγά σιγά και τα υπόλοιπα.
Προβλέπεται δηλαδή ότι θα φάμε, θα πιούμε... και μακάρι καλό σινεμά να δούμε! -
---
Σημ. δημοσιεύεται και στο περιοδικό Sound park τ.7 Νοε. Δεκ.06
Επίμετρο:

Ώς αναδρομή στον κινηματογράφο και την κουζίνα στα σχόλια που ακολούθησαν, κάποιοι θυμήθηκαν:
Κ. : τον Άντυ Γκαρσία με την Σοφία Κόπολα από τον «Νονό 3» Godfather part III, του Φράνσις Φορντ Κόπολα, (1990), ως φαί, ποτό, και άλλα απαγορευμένα.
Πάνος : τη ΦΟΒΕΡΗ σκηνή ...ζαχαροπλαστικής στον πάγκο της κουζίνας, με τον Τζακ Νίκολσον και τη Τζέσικα Λάνγκ, στο «Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ» Postman always rings twice, του Μπομπ Ράφελσον στην τελευταία εκδοχή του, νομίζω τρίτη ή τέταρτη, το 1981.
Donald duck.: «Το κοριτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρικι», The Girl with a Pearl Earring, του Πίτερ Γουέμπερ, εμπνευσμένη από τον γνωστό ομώνυμο πίνακα του Vermeer, όπου ο ζωγράφος διαλεγει τη μελλουσα υπηρετρια του, όταν γοητεύεται απο τον τρόπο που τοποθετεί χρωματικά μια ικανοποιητική γκάμα ψιλοκομμένων λαχανικών.
Juanita: "Woman on top" (2000), μια ταινία της Fina Torres από τη Βενεζουέλα, με την Penelope Cruz καλή στο ρόλο της μαγείρισσας, που ξεκινά από τη Βραζιλία για να κατακτήσει το τηλεοπτικό κοινό του Σαν Φραντσίσκο, μιας γυναίκας που θέλει πάντα να 'ναι από πάνω έχοντας τον πρώτο ρόλο στον έρωτα και στη ζωή.

Labels: ,

20 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Πολύ ωραία ιστολόγιο. Αλλά πολύ απόλυτος -γιατί όλα στα κάρβουνα ;

Ώς αναδρομή στον κινηματογράφο και την κουζίνα θυμάμαι τον Άντυ Γκαρσία με την Σοφία Κόπολα από τον Νονό 3, ως Φαί, ποτό, και άλλα απαγορευμένα...

November 14, 2006 4:20 AM  
Blogger landlord45 said...

κ. : και πάλι καλά να λες .. μέχρι προχτες όλα ωμά τα κατέβαζε

November 14, 2006 11:22 AM  
Blogger dimitris-r said...

κ. Μα γιατί υπερβάλετε στα "πολύ";
Θέλετε να σας πω εγώ ότι οι οι "πολύ" καλές..."σκέψεις" είναι πολύ "σκόρπιες" ανταποδίδοντας την φιλοφρόνηση;-)
Ευχαριστώ και για την συνεισφορά στη λίστα.

-Καλά κάνεις Πάνο και την προσθέτεις, ξεχνιούνται αυτά; Ιδιαίτερα με Λαγκ-Νίκολσον! Αλλά εγώ να μην προσθέσω "Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι" γιατί είναι σα να αλείφω βούτυρο στο ψωμί του ...Ευταξία!
Στο "sound park", γράφω από πέρυσι, είναι μουσικής θεματολογίας περιοδικό, δωρεάν μοιραζόμενο σε καφέ, σινεμά και διάφορα στέκια κυρίως στην Αθήνα. Για την Θεσσαλονίκη, αν σ' ενδιαφέρει, βλέπω στα σημεία διανομής Ζαχαριας, Δ.Γούναρη 17.

-landlord45. Μα ακόμα ωμά συνεχίζω, αλλά τί εννοείτε "τα κατέβαζε";

November 14, 2006 1:39 PM  
Blogger landlord45 said...

Ε πως λέμε "ανεβάζω ένα ποστάκι" ;

Το αντίθετο ακριβώς ( αφου δεν διαθέτατε προ κάρβουνων ιδιόκτητο βλογ ).

Ελπίζω να υπήρξα σαφής με την δευτερολογία μου.

November 14, 2006 2:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

..ωωω..τι ωραιο ποστ..!!..τι μου θυμισες τωρα..να αρχισω απο την 'πολιτικη κουζινα'..να συνεχισω με το 'chocolat'..το 'πλαγιως'..ναι υπεροχες ταινιες γεματες με κανελλες, μπαχαρικα..σοκολατες που ξεπερνουσαν τη φαντασια..και ποταμια κρασιου..!!
θα σου θυμισω και 'το κοριτσι με το σκουλαρικι' οπου ο Βερμεερ..διαλεγει τη μελλουσα υπηρετρια του..οταν γοητευεται απο τον τροπο που τοποθετει χρωματικα..μια ικανοποιητικη γκαμα ψιλοκομμενων λαχανικων..

November 14, 2006 6:08 PM  
Blogger dimitris-r said...

My lord: Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι πως άλλοι λένε "ανεβαίνω Αθήνα" κι άλλοι "κατεβαίνω Αθήνα" Στο τέλος όλοι Αθήνα φτάνουν.
Έτσι;

Donald: Ωωω! Άρχισαν οι αφίξεις επωνύμων. Σπεύδω να ενημερώσω τη μικρή Μάρω.
Σπεύδω επίσης να επισυνάψω τη συνεισφορά σας στο επίμετρο του ποστ να 'ναι τα πράγματα συγκεντρωμένα για όποιον τα ψάχνει.
Παρακολουθείτε και κινηματογράφο λοιπόν εσείς ένας σταρ! Χάρηκα.

November 14, 2006 8:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

Πολύ ωραίο - και αναλυτικό - ποστ.

Σχετικά, διάβαζα χθες κριτική για το "A good year" στο Decanter. Το κείμενο ήταν φουλ στο κλασσικό, βρετανικό φλέγμα και ΑΠΟΛΥΤΩΣ αρνητικό για την ταινία, την οποία χαρακτηρίζει γεμάτη χολυγουντιανά κλισέ, βαρετή και (τελικά) ασύνδετη με κρασιά.

Είπα ότι θα σας ενδιέφερε. :^)

November 15, 2006 4:47 PM  
Blogger NinaC said...

Με τούτα και με κείνα, εγώ έχω αγχωθεί για το τι θα σας ταϊσουμε άμα τη αφίξει σας...

November 15, 2006 10:06 PM  
Blogger dimitris-r said...

-mpampakis: Κοντός ψαλμός αλληλούια! Στις 30 του μήναξυρίζουν τον γαμπρό.
Να σας πω μόνο ότι τα ειδικά για το κρασί έντυπα κάνουν προκαταβολικά καλή υποδοχή στην ταινία.
Θέλετε να κρατάμε μικρά καλάθια; Να κρατάμε.
Εξάλλου ούτε οι Άγγλοι μας θρέφουν ούτε οι Γάλλοι.

-cd: Πλην του "κοπανιστού αέρα", όλα τα άλλα παίζουν, παρακαλώ μην αγχώνεσθε.

November 16, 2006 1:57 AM  
Blogger dimitris-r said...

mpampakis: Ένα χαμογελάκι ξεχάστηκε στο μεταμεσονύκτιο σχόλιό μου κι επειδή μπορεί να δώσει λάθος χρώμα στο χαρίζω πρωινό:-)

κ.:-) Δεν εννοούσατε την ταινία που είδα χτες, ε; "Casino" (1995), του Μάρτιν Σκορτσέζε, όπου σε μια σκηνή βγαίνει από τη σάλα εστιατορίου ο Τζο Πέσι (νομίζω) με την Σάρον Στόουν για να της δείξει την κουζίνα, αλλά πάνε κατευθείαν στο αυτοκίνητο και κάνουν αυτό που πιθανόν εσείς εννοείτε "άλλα απαγορευμένα"!
Για την ιστορία παίζουν ακόμα οι Ρόμπερτ ντε Νίρο και Τζέιμς Γουντς.

November 16, 2006 11:17 AM  
Blogger Juanita La Quejica said...

Μιας και έγινε λόγος για την Penélope Cruz, ας προσθέσουμε και άλλη μια ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, στο ρόλο μιας σεφ. Bahía, Brazil, San Francisco, TV, μαγειρική "μαγεία" με την βοήθεια της Yemanja και "Woman on top". Μέτρια ταινία, καλή η πρωταγωνίστρια.

November 16, 2006 5:56 PM  
Blogger NinaC said...

Γυυυυυυυρίιιιιιισααααατεεεεε?
(με φωνή Τζένης Καρέζη στο "Δεσποινίς Διευθυντής")

November 20, 2006 12:59 AM  
Blogger dimitris-r said...

-Αχ, Χουανίτα αυτά τα πρότζεκτ τα δουλεμένα γύρω από μια πρωταγωνίστρια!!! Θα την ψάξω βρε, τώρα που από την περασμένη βδομάδα άρχισε να μ' αρέσει το κορίτσι!

-c.d. Γυρίσαμε, ναι! Σοφότεροι, βαρύτεροι και άλλα μάλα πολλά και υπερθετικά που επλάχθημεν επί διήμερο!

November 20, 2006 8:43 AM  
Blogger Αθήναιος said...

Καμια ρεστο-κριτική, ξέρετε για πού... ;-)

November 21, 2006 1:27 PM  
Blogger dimitris-r said...

Εσείς καλά τα λέτε, εγώ όμως από προχτές σπάω το κεφάλι μου... είναι βλέπετε λεπτή η θέση μου λόγω και της ιδιαίτερης σχέσης που έχω με τα πρόσωπα.
Το γαμώτο είναι ότι ήταν όλα τόσο καλά, που δεν περίσσευε ούτε μια τοσηδούλα δηθενιά. Α! και βέβαια το αιώνιο ζητούμενο: καλή και σε καλή διάθεση παρέα, να μοιραστεί λόγια, οίνο και πλούτο γεύσης.

Υ.Γ. Εύχομαι ο νεότερος συνδαιτυμόνας σας να έμεινε ικανοποιημένος... ξέρετε που και ξέρετε και πότε:-)

November 21, 2006 4:10 PM  
Blogger Αθήναιος said...

Αμάν! Εγώ είμαι της Μοσσάντ, άλλοι έχουν κατασκοπευτικούς δορυφόρους!! Καλά ήταν κι εγώ ελπίζω ο νεότερος συνδαιτημόνας να έμεινε ικανοποιημένος. Έχω δηλώσει επανηλλημένως ότι το εστιατόριο του Ιβάν είναι από τα αγαπημένα μου στην Αθήνα, το δήθεν ούτε απ΄έξω δεν περνάει!!

Την επόμενη φορά που θα έρθετε, θα πάμε εκεί.

November 21, 2006 6:25 PM  
Blogger polikarpos said...

συγχαρητήρια για το blog σας, το οποίο βλέπω ότι ανακάλυψα αργά...
να προσθέσω ότι είχα διαβάσει το fast food nation στην αγγλία πριν 4-5χρόνια, και ήταν εφιαλτικό.
σε αυτό βασίζεται και η ταινία που αναφέρετε?

November 22, 2006 1:40 PM  
Blogger kyrallina said...

Καλημέρα, το 9,5 εβδομάδες το θυμάται κανείς;

November 23, 2006 1:53 PM  
Blogger dimitris-r said...

Αθήναιος, Τώρα που το ξανασκέφτομαι ο μικρός συνδαιτυμών δεν θα είχε πρόβλημα, ο μεγάλος όμως ερχόταν από νυχτοκάματη πανδαισία. Να προτείνω μήπως βαρέα ένσημα για την κλάση του;

Πολύκαρπος, πιθανόν, μιας και συνήθως το βιβλίο προηγείται του κινηματογράφου.
Σήμερα διάβαζα: στην Αμερική το 70% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι!!!

Kyralina, Και βέβαια το θυμάμαι.
Εννοείτε εκείνο με τον Φώτη και τη Ρόζα στα ...Εξάρχεια!

November 23, 2006 10:20 PM  
Blogger kyrallina said...

Bεβαίως, βεβαίως αγαπητέ! Τι άλλο;

November 25, 2006 3:27 PM  

Post a Comment

<< Home