Wednesday, February 07, 2007

Η καλή κουζίνα φαίνεται στο χέσιμο


Μια από τις φράσεις που ακούστηκαν πριν λίγες μέρες (15-18 Ιανουαρίου 2007, στη «Madrid Fusión» άναψε φωτιά:
«Η καλή κουζίνα αφοδεύεται».


Λόγια του γνωστού Καταλανού σεφ Santi Santamaria που ζήτησε από τους συναδέλφους του: “ένα πάθος χειροτεχνίας ταπεινό», όπου η μοναδική αλήθεια που μετράει είναι το προϊόν της γης, που φεύγει από τις εστίες στο πιάτο, από κει στο στόμα του πελάτη κι έπειτα αφοδεύεται, γιατί «Χωρίς ένα καλό χέσιμο δεν υπάρχει μια μεγάλη κουζίνα»…”.
Ο λόγος του δεν ξάφνιασε αφού συνηθίζει να είναι αιρετικός και προκλητικός. Μάλιστα, με λόγο αυτοκριτικό και σκληρό συμπλήρωσε:
“ είμαστε μια παρεούλα απατεώνων που δουλεύουμε για την αναψυχή των σνομπς και ξεπουλιώμαστε για μια πουτάνα πεσέτα”.
Με φράσεις τέτοιου τύπου βέβαια έγινε χαμός στο κορυφαίο Διεθνές Συνέδριο Γαστρονομίας κι ας φάνηκαν ακατανόητες για κάποιους από τους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια ο λαλίστατος Santi Santamaría απευθύνθηκε σε κάποιους συναδέλφους του επαγγελματίες σεφ τονίζοντας ότι “το σημαντικό είναι να διακονείς την κουζίνα σαν ευπατρίδης, με την ψυχή και το σώμα (μια αριστοκρατική σχέση), όχι όπως αυτούς που δεν είναι ειλικρινείς και ακολουθούν τις μόδες και τις τάσεις της vancuardia”. Εδώ βέβαια υπονοεί την πρωτοπορία που κυρίως εκφράζεται από τον Φεράν Αντριά και άλλους οπαδούς του μοντερνισμού στην μαγειρική τέχνη. Έδωσε ένα τράβηγμα στ’ αυτί του Arzak, που ήταν παρών, που δεν αντιλαμβάνεται “πως οι συναδέλφοι έχουν εγκαταληφθεί μόνοι να διαβούν την έρημο”.
Πέτυχε με την ομιλία του να ταρακουνήσει τα νερά του συνεδρίου, «να σπάσει δηλαδή τα πιατικά». Πήγε για πρώτη φορά, καθότι μάλλον σνομπάρισε την κατάσταση τις προηγούμενες. Ενώπιον 38 ακόμη σεφ, 600 συνέδρων, 90 εκθετών, 300 εκπροσώπων του ισπανικού Τύπου και 150 του διεθνούς, δήλωσε, με όλο τον ειρωνικό του φόρτο, ότι δεν προτίθεται να φύγει από την πασαρέλα της μαγειρικής. Αφηγήθηκε την αλήθεια του πάνω σ’ αυτό που είναι η γαστρονομία, υπερασπιζόμενος παράλληλα τη φήμη του και τη δεδηλωμένη αξία του σαν βραβευμένος σεφ με τρία αστέρια Michelin.
Στο συνέδριο συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους από το χώρο της διεθνούς και ισπανικής γαστρονομίας μεταξύ άλλων και οι: Grant Achatz, Charlie Trotter, Heston Blumenthal, Bin Wang μαζί με τον Wang Gang, Ferrán Adrià, Nacho Manzano, Quique Dacosta, Marcos Morαn και Da Dong μαζί με τον Ricardo Sanz, Juan Mari Arzak, Joan Roca, Andoni Luis Aduriz, Pepe Solla, Dani García, Toño Pérez, Paco Roncero... ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους οι: Martín Berasategui και Carme Ruscalleda.
Υποψιάζομαι ότι ο τόπος στον οποίο πολλοί προσβλέπουν σαν το γαστρονομικό κέντρο του σημερινού κόσμου, η Ισπανία, το παρατράβηξε το σχοινί. Ο ανταγωνισμός της υπερσυγκέντρωσης κορυφαίων σεφ, κάποια στιγμή δεν μπορεί παρά να πει και την αλήθεια του!
Υ.Γ. Μακάρι να ήξερα καλύτερα Ισπανικά ή έστω να είχα καλύτερο λεξικό, ώστε να μη περιοριζόμουν σε μια απλή απόδοση (και όχι μετάφραση) αποσπασμάτων. Ας είναι, έτσι κι αλλιώς θα επανέλθουμε.
Σημ. Με τη βοήθεια της Χουανίτα στρώθηκαν λίγο μεταφραστικά τα αποσπάσματα. Να 'ναι καλά.

Labels:

15 Comments:

Blogger BeeHappy said...

Ο θυμόσοφος λαός μας το έχει πει εδώ και χρόνια:
"Τρως καλά χέζεις ποιότητα".

February 07, 2007 9:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

Αν ήμουνα παρών σε τέτοια ομιλία θα είχα σηκωθεί να χειροκροτήσω όρθιος.

Με σοβαρή πιθανότητα αυτό να εξηγεί γιατί κανείς δεν με καλεί σε τέτοιες ομιλίες και γιατί τελικά δεν ήμουνα παρών. ;^)

February 07, 2007 11:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δύο με τρεις φορές ημερησίως.

(Μα τι καλοθρεμμένος νεαρός κύριος που είμαι!)

February 07, 2007 2:14 PM  
Blogger John D. Carnessiotis "Asteroid" said...

Δεν μπορώ παρά να επιβεβαιώσω από προσωπική πείρα τον τίτλο...
Δεν φαντάζομαι να θέλετε και λεπτομέρειες, έτσι;

February 07, 2007 5:42 PM  
Blogger landlord45 said...

MON DIEU !
Έχω τρεις μέρες να διαλογιστώ μόνος.
Να την χωρίσω ή να αρχίσω να τρώω έξω ;

(πάντως ξεφύγατε αγαπητέ,ιλιγγιωδώς χώμα πιάσατε και αναρωτιέμαι τι ακόμη μας επιφυλάσσει η σχάρα σας)

February 07, 2007 8:21 PM  
Blogger Κωστας said...

Καιρός ήταν κάποιος σεφ να αχοληθεί συνολικά με τον πεπτικό σωλήνα.
Οχι μόνο με το τι μπαίνει (όπου επικεντρώνονται όλοι) αλλά και με το τι βγαίνει.
:-) :-) :-)

February 08, 2007 1:46 AM  
Blogger dimitris-r said...

@ beehappy. Λέει ακόμα ο λαός μας μιας και τ' αρχίσαμε:
"κώλος κλασμένος, γιατρός χεσμένος"

κι ακόμα:
"Πόρδο ταξείδι,
σκατό μερδικό"
Αλλά φοβάμαι όσοι τα λένε αυτά δεν τρώνε ούτε στου Adria ούτε στου Santimaria.

@ mpampakis. Ανταγωνισμοί κι αλήθειες.

@ kopoloso. Άσε, εγώ πάλι όποτε θέλω! Ναι σου λέω.

@ asteroid. Όχι, κρατηθείτε εσείς τουλάχιστον..

@ landlord. Αναμείνατε στον υπολογιστή σας. Μόλις ανακάλυψα ότι είναι γκουρμέ τύπος ο Κιμ Γιονγκ Ιλ και λέω να του ...ψέξω το εγκώμιο.

February 08, 2007 2:06 AM  
Blogger dimitris-r said...

@κώστας. Βέβαια, υπάρχει πάντα κι αυτή των πραγμάτων η οπτική.

February 08, 2007 2:32 AM  
Blogger NinaC said...

Κι εγώ κανονικότατη είμαι, δεν έχω παράπονο!

February 08, 2007 3:09 AM  
Blogger landlord45 said...

είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα , είμαστε...

February 08, 2007 8:45 AM  
Blogger dimitris-r said...

@Diva's doll.
Ωραία! Να συμφωνήσουμε λοιπόν σε κάτι. Όσοι το δήλωσαν εδώ, είναι κανονικοί... οι άλλοι ΔΕΝ!
Πω, πω ...κακόχεστοι!!!

@My Lord.
Εμ, είμαστε! Δεν είμαστε;
Α! και να μας πεις πότε θα πας για διαλογισμό, γιατί τώρα σ' έχουμ' έγνοια!

February 08, 2007 9:48 AM  
Blogger Juanita La Quejica said...

ΔΕΝ! Ομολογούμε!

Έναν Adriá στο πιάτο επειγόντως γιατρέ μου! Ο Santi, όπως και να το κάνουμε, είναι μεγαλούτσικος και σε χρόνια και σε βάρος...

Πιθανολογώ -και από τα λίγα που διαβάζω κατά καιρούς σε ισπανικό τύπο- ότι στους πιο παραδοσιακούς έχει μάλλον κακοφανεί η παγκόσμια "θεοποίηση" του Adriá και της nueva cocina, αλλά μια καινούργια ματιά πάντα κάπως έτσι δεν αντιμετωπίζεται; Ιδίως όταν προωθείται από τα μέσα και από τους κατάλληλους κύκλους;

Ό,τι και να λέει ο Santamaría -ο οποίος επίσης είναι μπλεγμένος στην nueva cocina- στην Ισπανία έχει ξεκινήσει μια επανάσταση στον τρόπο προσέγγισης του φαγητού. Μένει να δούμε πώς και αν θα ενδιαφερθούν και θα καταφέρουν να την περάσουν και σε μας, τις "μάζες". Και πώς θα ανταποκριθούμε, το "πλατύ κοινό".

February 09, 2007 4:22 PM  
Blogger dimitris-r said...

Το κοινό, μην ανησυχείς, είναι έτοιμο να καταναλώσει, ιδιαίτερα όταν με το καλό αρχίσει να πλασάρεται από την Διεθνή των εταιριών διατροφής που σπονσοράρουν τις έρευνες.
Εμείς παραμένουμε με τους γευστικούς κάλυκες ανοιχτούς σε κάθε νέα προσέγγιση.
Δεν είμαστε δα και υποχρεωμένοι να καταπιούμε άκριτα τις μπουκιές μας.
Με το καλό να 'ρθει αν είναι για την ευχαρίστησή μας...

February 10, 2007 9:31 PM  
Blogger l'esprit de l'escalier said...

Πολύ εντυπωσιάστηκα με την προσέγγιση του σεφ και θέλω να του απευθύνω ένα "πες τα, Χρυσόστομε". Το αφοδευτικό σύστημα συχνά υποφέρει από περιπλεγμένα πιάτα με δεκάδες ασύμβατα μεταξύ τους, για τους νόμους του εντέρου, συστατικά. Κακός μπελάς η αποθέωση της γεύσης για το πεπτικό, κύριε καρβουνιάρη μου και, επ' ευκαιρία, συγχαρητήρια για το ποστ σας, εξαιτίας του οποίου η Λεσπριτία ενεργοποιήθηκε (και όχι ενεργήθηκε).

September 30, 2008 11:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ωωω, Λεσπριτία της Κλίμακος, ως ευ παρέστητε και πάντα ευάερα τα ...επόμενα πρωινά στη λεκάνη μας.

October 01, 2008 3:47 PM  

Post a Comment

<< Home