Monday, February 19, 2007

Λαγάνα, ταραμοσαλάτα κι αμόλα καλούμα!

Να μην ξεχάσω, Δευτέρα πρωί: τον opinel, τον αϊτό, την καλούμα, την έξτρα ουρά (μη κρεμάσουμε πάλι παπούτσι), το λάδι, τη σούμα, τις λαγάνες, την ταραμοσαλάτα… Και συ Θε’ μου μη ξεχάσεις: ήλιο για τα κορμιά των κοριτσιών και λίγο αεράκι για τον αϊτό.
Θα βρούμε πάλι να τοπώσουμε και στα φετινά Κούμουλα με πατελίδες κι αχινούς σε ήσυχο ακρογιάλι Πάνορμος, Μερσίνη, Φωκός, Άι Σώστης…

Όμως «συν Αθηνά και χείρα κίνει», αντί να περιμένουμε τη λαγάνα να πέσει από τον ουρανό ή έστω από τον φούρνο, ας φτιάξουμε μια εύκολη και γρήγορη δικιά μας. Μια κλασσική συνταγή, έτσι για το καλό της ημέρας, για όσους φίλους ετοιμάζουν το καλαθάκι τους για να εκδράμουν στας εξοχάς για τα Κούμουλα. Αλλά και για όσους παραμένουν σπίτι ένα ψωμάκι λειψανάβατο, που μπορούμε να φτιάχνουμε όλο το χρόνο.
Στη Μύκονο παλιά αυτό οι φουρνάρηδες το λέγανε «πρωτοφούρνι» επειδή το έψηναν έξω-έξω στον ξυλόφουρνο, αφού έκαιγαν τα ξύλα ή τα φρύ’ανα και πύρωνε καλά ο φούρνος. Ένα είδος δηλαδή άζυμου ψωμιού που έβγαινε λειψό δίχως να αφεθεί να φουσκώσει κανονικά. Έμπαινε πριν τα κανονικά ψωμιά κι ως που να μπουν τα υπόλοιπα ήταν έτοιμο για να συνοδεύει το κολατσιό της στιγμής.

Πάμε λοιπόν:

Λαγάνα

Υλικά
1 μέρος αλεύρι άσπρο σιταρένιο ...........π.χ. 500 γρ.
1 μέρος κίτρινο σιταρένιο τύπου Μ.......π.χ. 500 γρ.
5% νωπή μαγιά ….(ανά κιλό αλεύρι)........... 50 γρ.
1,5% αλάτι …. (ανά κιλό αλεύρι) ................. 15 γρ.
20 γρ. μαύρο σουσάμι (ανά κιλό αλεύρι) ... 20 γρ.
20 γρ. άσπρο σουσάμι (ανά κιλό αλεύρι) .. 20 γρ.
80 γρ. ελαιόλαδο …..(ανά κιλό αλεύρι) ...... 80 γρ.

Αλέθουμε τα σουσάμια ή τα χτυπάμε στο γουδί, τα ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά σπασμένη σκορπιστά, το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε με νερό σε ποσότητα κάτι λιγότερο από το μισό του βάρους του αλεύρου, (άρα στο κιλό αλεύρι κάτι λιγότερο από μισό λίτρο νερό).
-Προσοχή: το σταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως αν χρησιμοποιήσουμε τραβάει περισσότερο νερό!
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας να γίνει μια ζύμη σφιχτή σχετικά μέχρι να μην κολλάει στο χέρι μας. Αν χρειαστεί κι άλλο νερό προσθέτουμε.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια με το μαχαίρι και τα στρογγυλεύουμε σαν καρβελάκια. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Λαδώνουμε ελαφρά τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1- 1,5 εκατοστού (υπολογίζουμε ότι ψημένη θα τριπλασιαστεί).
Τρυπάμε με οδοντογλυφίδα την επιφάνεια της λαγάνας σε διάφορα σημεία, την πατάμε με τα δάχτυλα περιμετρικά (λίγο πριν την άκρη) και λιγότερο στην υπόλοιπη επιφάνειά της. Λαδώνουμε τα ταψιά μας. Βάζουμε μέσα τις λαγάνες, τις αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά το λιγότερο, σε ζεστό χώρο και καλύτερα σκεπασμένες με πανιά, να ανέβουν λίγο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας βρέχουμε λίγο την επιφάνεια της κάθε λαγάνας κουκίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε.
Στην αρχή για 10 λεπτά στους 220΄ και στη συνέχεια, για τουλάχιστον 20 λεπτά ακόμη, στους 180΄.

Η λαγάνα γεννήθηκε για να συνοδεύει μια αφράτη ταραμοσαλάτα. Αυτό το ξέρετε. Εκείνο όμως που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι μόλις πριν δέκα λεπτά έφτιαξα την παρακάτω γρήγορη εκδοχή ταραμοσαλάτας χρησιμοποιώντας απλά ένα μπολ κι ένα χτυπητήρι (σύρμα). Περιμένοντας τη λαγάνα να πάρει τα 15 λεπτά του ανεβάσματος, ο φουρναράκος ‘ρέχτηκε ένα (τουλάχιστον) σφηνάκι σούμα …με μεζέ! Η ταραμοσαλάτα πήρε μόλις δέκα λεπτάκια και ήταν ότι έπρεπε για να πάει κάτω η σούμα και να έχει καλή τύχη το ψήσιμο.

Πάμε ξανά:
Ταραμοσαλάτα αφράτη

Μια κουταλιά αβγά ταραμά.
χυμό ενάμιση λεμονιού
μισό φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
μισό φλ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο

Φροντίζουμε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα ταραμά. Προσοχή γιατί τα παρασκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο -χύμα κυρίως- περιέχουν σογιάλευρο και μάλιστα από γενετικά τροποποιημένη σόγια, χρωστικές και διάφορα συντηρητικά. Προσωπικά χρησιμοποίησα ένα προϊόν το οποίο στην ετικέτα του γράφει «ταραμάς» συστατικά: διατηρημένα αβγά ιχθύων Ισλανδίας. Μηδέν πρόσθετα δηλαδή, τόσο που παράχθηκε πριν μια βδομάδα και λήγει σε 4 μήνες!!!
Βάζουμε σε μεσαίου μεγέθους μπολ τον ταραμά, στάζουμε λίγο λεμόνι κι ελάχιστο ελαιόλαδο. Δουλεύουμε το μίγμα με το σύρμα ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας λάδι και λεμόνι εναλλάξ λίγο-λίγο και προσέχοντας να το «παίρνει» όλο. Όταν τελειώσει το ελαιόλαδο συνεχίζουμε με το αραβοσιτέλαιο.
Θεωρώ ότι το σπάσιμο του ελαιολάδου με λίγο αραβοσιτέλαιο κάνει την ταραμοσαλάτα μας κάτι ελαφρύτερη στη γεύση.
Εάν θέλουμε την ταραμοσαλάτα μας πιο αφράτη τη δουλεύουμε περισσότερο προσθέτοντας λάδι και λεμόνι ανάλογα με το γούστο μας.


Έξοδος.
Προσωπικά στο δεύτερο σφηνάκι σούμα έσταξα πάνω στην ταραμοσαλάτα που συνόδευε το παξιμαδάκι μου λίγο τρίμμα αβγοτάραχου. Αλλά αυτά είναι πράματα που συνοδεύουν το δεύτερο σφηνάκι, το τρίτο είναι άλλα, που πιθανόν δεν αντέχει αυτό το μπλογκ ούτε το κοινό που το διαβάζει.

Εύχομαι να πετάξει ψηλά ο αϊτός μας πάλι και φέτος στα Κούμουλα. Σαν τον περσινό που χάθηκε στα σύννεφα ή σαν τον προπέρσινο που τον πήρανε τα κύμματα... της Μερσίνης!
Καλημέρα σας!
~~~~~~~~~~~
SOS!!! Την επομένη μέρα η ταραμοσαλάτα ήταν μια χαρά μεν αλλά μόλις έβαλα το πηρούνι για να τη στρώσω λίγο ανακατεύοντας ελαφρά... έσπασε (σα να έκοψε) και έκτοτε δεν επανήλθε ούτε με προσθήκη λαδιού, λεμονιού, έξτρα ταραμά κι ανάλογα χτυπήματα, ούτε με ηλεκτροσόκ, ούτε με φιλί της ζωής. Θεωρώ πως έχει να κάνει με τη διαφορά θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το "πείραγμα", αφού όλα έγιναν μόλις βγήκε απο το ψυγείο.
Συμπέρασμα: Φτιάχνουμε όση θέλουμε να καταναλώσουμε και δεν την παρενοχλούμε πλέον του απαιτουμένου προκαταρκτικού χρόνου παρασκευής!

Labels:

7 Comments:

Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Αφού την ψάχνεις με τις συνταγές, ας κάνουμε μία σκυταλοδρομία της ταραμοσαλάτας! Σου την παραδίδω, όπως μου την έστειλε ο φίλος μου ο Κ., μπας και την αξιοποιήσεις καλύτερα απ' ό,τι εγώ!

Συνταγη απο γιαγια σε μανα και απο μανα στα παιδια, στομα στομα
λεμε απο την εποχη των ελευθερων πολιορκημενων του μεσσολογιου .
Την παραδιδω στη κοινη θεα οπως μου την ψιθυρισαν και οπως και την
εφαρμοσα ... το αποτελεσμα λεμε απολαυστικο .

- 70-80 γραμμαρια λευκο ταραμα (λευκο λεμε , οχι κοκκινο η
ημιλευκο , αυτον τον ακριβο που κανει 38-40 γιουρο το κιλο )

- Μια βραστη πατατα , καλα μη πιανεστε κοροιδα , αφου θα βρασετε που θα βρασετε , βραστε κανα 3-4 πατατες και 2-3 καροτα και κανετε και μια πατατοσαλατα ... τεσπα

- 2-3 φετες μπαγιατικο ψωμι, ψυχα

- 3/4 φλιτζανι τσαγιου λαδι απ το χωριο μου ει δυνατον να ενισχυθει
και η συνεταιριστικη ενωση , ειδαλως παρτε κανα οικολογικο

- 1 λεμονι στιμενο

- 2 κουταλιες μυλοξυδο

Τα ανακατευετε στο μιξερ και μετα ξεπατωθειτε

February 19, 2007 2:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Α ρε Δημήτρη! Μύρισε νησί... Το πόσο σε ζηλεύω δεν φαντάζεσαι....Πολύ θα ήθελα να ήμουνα εκεί... Μετράω μέρες αντίστροφα, και χρόνια (λίγα πια) για την τελική... Να περάσετε καλά, καλή Σαρακοστή και...καλή όρεξη....

February 19, 2007 7:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

χάθηκε να σε διάβαζα το πρωί...μάπα η ταραμοσαλάτα....πάω να τη "βελτιώσω λίγο και να χτυπήσω την υπόλοιπη λαγάνα
καλό βράδυ

February 19, 2007 7:25 PM  
Blogger dimitris-r said...

@Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα.
Ευχαριστώ για το λιθαράκι. Ταραμοσαλάτα με πατάτα δεν έχω κάνει ποτέ. Σίγουρα δεν έχει κρεμμύδι και άλλα υγρά για το ψωμί;
Τη δικιά μου ξαναδιάβασέ τη, θα κάνω σημείωση-σχόλιο στο τέλος γιατί είχαμε ένα ατύχημα.
Α, το χρώμα των αυγών ταραμά στη δική μου τουλάχιστον συσκευασία είναι ένα γλυκό ροζ, τα αβγά ξεχωρίζουν ένα προς ένα, είναι πολύ νόστιμο και τρώγεται άνετα ως έχει. Δεν είναι δηλαδή "λύσσα" σαν τ' άλλα που κυκλοφορούν.
Και μιας και δεν έχω πρόβλημα ν' αναφέρω στοιχεία: LYBE η μάρκα, από του Βερόπουλου η προμήθεια.

@fevis.
Ξέρω, ξέρω, εσείς οι Αθηναίες βαλθήκατε να μετατρέψετε το νησί σε Florida. Όνειρό σας είναι ν' αράξετε εδώ στη ...σύνταξη.

@Πέρνα κι εσύ μια βόλτα ξανα από το post θα κάνω μια τελική σημείωση.

February 19, 2007 8:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Όχι και στην σύνταξη μωρέ Δημήτρη.... Σε δύο άντε τρία χρόνια που το υπολογίζω, ίσα να τελειώσει ο έφηβος μας το σχολείο του δηλαδή και να φύγει για σπουδές, στρατούς και τα λοιπά αναμενόμενα, δεν θα είμαι πια και ακριβώς για τα ΚΑΠΗ....

February 19, 2007 10:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

λαγάνα δεν έφτιαξα ούτε αετό δεν πέταξα ταραμοσαλάτα και χταποδακι έφαγα
ωραίο και ευχαριστω για το blog
αν και δεν είμαι από Μύκονο έχω βαφτίσει μια κόρη μου εκεί και έχω περάσει ευχάριστες διακοπες 1999 έως 2003 όλο τον Ιούλιο κάθε φορα
συγκεκριμένα τις 4 τελευταίες φορές στον Πάνορμο
φιλιά σ όλους που αγαπούν την Μύκονο

February 20, 2007 9:23 AM  
Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός said...

Ξέρεις πιό είναι το νόστιμο;
Πώς μ' έκανες να αισθανθώ πώς είμουν μαζί σου την ώρα πούφτιαχνες την ταραμοσαλάτα και τη λαγάνα.

Και φχαριστήθηκα και τη συνταγή με την πατάτα:-)

Εύχομαι κι εγώ να πετάξει ο αητός στα ουράνια. Πιείτε και καμμιά σούμα στην υγειά μας. Εμείς θα πιούμε καμμιά τσικουδιά στην δική σας.

March 08, 2008 10:55 PM  

Post a Comment

<< Home